IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отляха образите на Евлоги и Христо Георгиеви върху сребърна монета

БНБ пуска в обращение десетолевката от 3 юни, която ще се продава в банкови клонове срещу 78 лева

20:27 | 31.05.19 г. 1
<p>
	<em>Илюстрация: БНБ </em></p>

Илюстрация: БНБ

От 3 юни Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Евлоги и Христо Георгиеви“ от серията „Българско възраждане“.

Десетолевката ще се продава 78 лева на две каси на централната банка и на четири каси в Касовия център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

До 5 юни всеки клиент ще може да закупи до два броя от сребърната пара, след което възпоменателната монета "Евлоги и Христо Георгиеви" ще се продава без ограничения.

На лицето на сребърната пара е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата, околовръст има надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, изписана е номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и годината на емисията „2019“.

На гърба на монетата са образите на Евлоги и Христо Георгиеви на фона на сградата на Софийския университет, а над тях е надпис с имената им.

Автори на художествения проект: са Пламен Чернев и Преслав Чернев.

В Монетния двор са изляти 3 хиляди монети от сребро  проба 999/1000, качество –мат-гланц, висше, с тегло –23,33 грама с диаметър –38,61 мм с гурт –гладък.

Монетата с образа на известните българи е почит към тяхното дело, с което служат за развитие на българското стопанство. С дарение от Евлоги и Христо Георгиеви е направена сградата на Софийския университет. Братята даряват средства за построяване на Александровската болница в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 0
ford_perfekt
преди 4 години
Не, че е важно, но монета в България не се отлива. Върху заготовка чрез матрица се нанася удар с преса и процесът се нарича отсичане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още